تمامی سازمان های نیازمند احراز هویت، برای مبادلات متنی از «سامانه ثنا» استفاده کنند

توصیه معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات در گفتگوی اختصاصی با صدا و سیما

معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات گفت: فناوری بلاکچین (زنجیره همتایان) به منظور کاهش مراجعات مردمی به دستگاه قضائی در سال جدید بهره‌گیری می‌شود که این «انقلابی نو و گامی نوین برای تحقق عدالت الکترونیک» است و توصیه ما به همه سازمان‌هایی که نیازمند احراز هویت برای مبادله محتوا‌های متنی هستند این است که از سامانه ثنا استفاده کنند.

به گزارش مرکز ارتباطات اداره کل خدمات الکترونیک قضایی به نقل از واحد خبر مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، آیت الله دکتر حمید شهریاری – معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات – ظهر یکشنبه ۲۶ اسفند در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری صدا و سیما گفت: مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در دو سال گذشته ­سامانه ثنا (​ثبت نام الکترونیکی قضائی) ­را به عنوان یگانه سامانه احراز هویت قطعی برای مبادله اطلاعات متنی ­راه اندازی کرده و این سامانه ی منحصر به فردی است که با استفاده از آن می‌توانیم خدمت گیرندگان و مشتریان را شناسایی و خدمت را در منطقه حضورشان ارایه کنیم.

معاون قوه قضائیه افزود: هم اکنون خدمتی که ارائه می‌شود «ابلاغ الکترونیکی» است یعنی ابتدا به وسیله «سامانه ثنا» شهروندان ما احراز هویت می‌شود و در منطقه‌ای که حاضرند خدمت قضایی به آن‌ها ارایه می‌شود که این خدمت ابلاغ و آگهی الکترونیکی نامیده می‌شود.

وی گفت: هم اکنون سامانه ثنا بر بستر یک سرور مرکزی­ شکل می‌گیرد؛ به طوری که دفاتر خدمات الکترونیک قضایی که تعدادشان تا اواسط سال آینده به هزارو ۴۰۰ دفتر می‌رسد با استفاده از سامانه متمرکز ثنا­ می‌توانند شهروندان را احراز هویت کنند و به صورت رمز یکبار مصرف، احراز هویت شکل می‌گیرد و بر روی تلفن همراه اشخاص پس از دریافت کد رمز­ و ورود به سامانه ابلاغ به واسطه آن کد رمز، ­ شهروندان می‌توانند ابلاغ خود را ببینند.

عضو شورای عالی فضای مجازی کشور اظهار کرد: اتفاقی که در سامانه ثنای فعلی می‌افتد این است که احراز هویت در یک سرور مرکزی و متمرکز انجام می‌شود اما هم اکنون در حال طراحی «سامانه ثنای ۲» هستیم که این سامانه بر مبنای بلاک چین (زنجیره همتایان)­ شکل می‌گیرد که در این نوع شناسایی هویت مشتریان دو مرحله وجود دارد که یکی احراز هویت مشتری­ و دیگری احراز صلاحیت برای دریافت خدمت خاص است که این‌ها همه بر بستر زنجیره همتایان شکل می‌گیرد.

وی افزود: در این فضا احتیاج به سازمان مرکزی برای احراز هویت نخواهیم داشت بلکه هر کدام از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می‌توانند شهروند را به صورت مستقل احراز هویت و بر مبنای آن، احراز صلاحیت کنند تا بر این اساس خدمت ارایه شود.

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه تأکید کرد: در حقیقت شهروندان در محل حضور خود در خانه یا دفتر کار احراز هویت می‌شوند بدون اینکه نیازی به سرور‌های مرکزی باشد و این کار به صورت غیر متمرکز شکل می‌گیرد به طوری که هر دفتر خدمات می‌تواند تائیدیه ­برای احراز هویت به کل سیستم ارسال کند و با این کار اعتبار سنجی شکل می‌گیرد و این بر مبنای رمز نگاری شدن احراز هویت و احراز صلاحیت است.

معاون قوه قضائیه اذعان کرد: مزیتی که زنجیره بلوکی برای شناسایی هویت خدمت گیرندگان دارد این است که ما اگر احیانا دچار قطعی سیستم شدیم مشکلی در سامانه به وجود نمی‌آید و در محل حضور شهروندان به دلیل وجود اطلاعات رمزنگاری شده در کل این زنجیره بلوکی نیازی نیست که به سرور مرکزی وصل شوند و یا بخواهند از آن تاییدیه بگیرند که این «انقلابی نو و گامی نوین در تحقق عدالت الکترونیک» محسوب می‌شود.

وی تصریح کرد: با این اقدام تحولی چشمگیر در دستگاه قضایی روی خواهد داد و­ کار ما در دستگاه قضایی­ در حوزه زنجیره بلوکی با «ثنای »۲ آغاز می‌شود، اما این اتمام کار نیست و گام‌های دیگری تعریف کرده ایم که یکی از آن‌ها ایجاد ثبت اسناد عادی بر مبنای بلاکچین (زنجیره همتایان) است که بر این مبنا می‌توانیم مالکیت و اعتماد را در میان شهروندان به صورت توزیع یافته مدیریت کنیم.

آیت الله شهریاری افزود: اگر «ثنای ۲» به ثمر بنشیند، بحث ثبت اسناد عادی انجام خواهد شد و قطعا اگر در این مسیر به توفیق برسیم تحول اساسی در ثبت اسناد رسمی هم رخ خواهد داد.

وی­ گفت: با این اقدام دیگر شهروندان در مواردی که حضور در دادگاه ضروری نیست همه خدمات خود را از طریق ثنای ۲ بر بستر زنجیره بلوکی دریافت می‌کنند.

معاون قوه قضائیه در پایان گفت: هم اکنون بیش از ۲۰ میلیون شهروند در سامانه ثنا ثبت نام کرده اند­ و بر بستر شبکه قابلیت شناسایی دارند و همه سازمان‌های دولتی و حاکمیتی می‌توانند از این بستر که طرحی ملی است برای احراز هویت شهروندان استفاده کنند و هر خدمتی می‌خواهند ارایه کنند که توصیه ما به همه سازمان‌هایی که نیازمند احراز هویت برای مبادله محتوا‌های متنی هستند این است که از سامانه ثنا استفاده کنند.

این نوشته در دسته‌بندی نشده ارسال شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.